Wednesday, December 2, 2015

Getting my leg back. :)


it has been 8 years. no running, no jumping, weak leg,lutut rasa longgar. rasa mcm lutut tercabut dr soket. pergh. damn painful bro! lapan tahun tahan.

8 years ago, masa form4. nak jadi cerita, aku jatuh masa main netball (masa tu utk player selection). lepas jatuh,langsung aku berhenti main. sedih ya amat. seminggu dua jgk x pergi sekolah due to the pain. tp instead of going for further check, aku just pergi urut2 tradisional. ingatkan cuma salah urat kata orang tua2. after 2 weeks, dah boleh jalan semula, so everything looked ok.

but at times, i could feel the pain. especially bila aku put tooo much pressure on my right knee. example, lari, jumping, run down the stair, lompat longkang luas. nope nope nope. even if aku nk lompat pon, i will never ever landing dgn kaki kanan. sakitttt. pernah tersalah lompat, lutut aku bengkak smpai seminggu.

mcm mna sakit tu? imagine k. tulang kat lutut terkeluar dr soketnya. dua2 joint tu bergesel and kau xboleh gerak unless u put them back. and to put them back, kau kena luruskan kaki dan dia aku bunyi "tuk". tadaaa..dah masuk balik. so boleh bangun and jalan mcm biasa.

this pain, still painful in my mind. tp lepas 8 tahun, mgkin my knee dah terbiasa sampai i x rasa sesakit itu dah. what made it worse is that, masa tengah jalan pon, lutut boleh tercabut. urghh!

aku bagitau kt member what i had since 8 years ago, and dia nasihatkn aku pergi check. it turns out, ramaiiii sangat kawan2 aku yg suffer the same way i did. cuma, dorg memang player bola, so people can see the reason. me? yg debab ni, people mcm xcaya aku wakil netball sekolah. duluuu..kikiki..

what i did was, get the appointment with the orthopedik clinic in hukm. (i learnt that bukan senang nk dpt appointment tu, aku dpt coz bantuan dr member aku, if not kena start melalui emergency department which will take a longer time.)

bila dah buat MRI and getting the result,the doc explain about the pain i have. it was ACL complete tear. OMOMOMOOOOO. bukan koyak babe, PUTUS TERUSSS..aku mmg mcm dah expect bnda tu but bila putus terus tu, mmg terkejut mak. huhu..after that, the doc tak tanya apa dah. he said "OK, operation boleh buat urm bulan 11 (2014) je kosong". and i was like 0.o.."xde cara lain ke doc?". "nope, sebab ligament awak tu x sembuh sendiri. kita kena ltk screw." [sekeruuu?? serious skru?? :-O]

after bincang2 psl payment sume,aku dpt thu it going to be RM6K++. buntang mata kuuu.then after cakap elok2 dgn doc,
aku cakap "doc, sy rasa sy nk postpone la operation tu ke tahun depan.sebab tahun dpn sy dah kerja. HAHAHAHAAHA".
 doc yg baik itu ckp, "awk konfem ke keje?".
"insyaAllah sy dah posting msa tu. paling x pon bulan 5 konfem dah keje".
"ok la klo mcm tu, awak nk bulan brapa?".
"bulan 11 tahun depan".
"laaa, betul2 setahun ni. awak x sakit kan?boleh tahan sampai setahun?"
"boleh doc,duit punya pasal. hahahah"
"ala 7 tahun awak tahan, xkan setahun xboleh kan"
haipai doc!

thennn, stahun berlalu.
payment total up to be RM9929.00 (almost 10K ok!) termasuk gst.
klau aku nk byr sendiri mmg masak la ni..
nasib baik kerja gomen..huk3

now, dah hampir 3 minggu operation selesai. it was a painful 3 weeks and coming.

doc said "operation cuma tolong awak 30% je. yg 70% tu awak sendiri kena exercise"

doakan aku exercise dan terus kurus k. HAHAHAHHA

ps-once in a while, bila dah free, bkk laptop sambil download cerita, teringat kt blog labah2 ni.



1 comment:

Aini Shah said...

Hi Farahin, I came across your blog and I enjoyed reading your amazing stories. Interested to collaborate? Email me at nurul.aini@my.zalora.com I couldn't find your email so I am leaving a comment to u. Hope to hear soon. Thanks! Ps: this is NOT a spam yah haha :)