Friday, June 8, 2012

kisah zed zaidi plak ape citer?

around seminggu lepas kecoh kejap dlm fandom kpop pasal zed zaidi kutuk kpop..
ni contoh tweet zed zaidi yg aku colik dr website ni --> suarapeople

*jang!*

hahahahahahaha!!!ini cerita lawak niii!!..HAHAHA..
lawak bkn sebab ape..aku rse lawak bila tgk ramai fans kpop melenting..kui3

lawak jugak bila baca komen2 dr golongan yg sokong n golongan yg bantah..hek3

sory la sbb aku gelak tak bertempat..ngeheee~
tp aku sebagai orang yg normal tetapi jugak peminat kpop,seyesly aku tak rse tergugat pon dengan stemen camni..kenapa?sebab aku rasa zed betul..!..sabar,sile jangan marah okei..baca dulu ape yg aku nak tulis nih..

first of ol-memang betul la kan kpop ni artis luar?..promosi secara berlebihan pon betul jugak..siapa kpop? (soklan ni aku bley jawab..HAHAHA)..wlaupon aku ni peminat kpop tp xbermaksud aku ni tak sayang negeri..aku kenal gak artis malaysia kita nii (tp yg lama laa,,yg baru2 ni kureng sket..huk3)..btul bila zed ckp kita bg tumpuan yg SANGAT banyak kt artis kpop smpai kebajikan (?) artis mesia sndiri (termasuk dia kot) terabai (?)..kan?

2nd of ol-dy tu presiden persatuan seniman..mmg keje dia pon protek artis2 mesia..=)

3rd of ol-dia melenting sbb kos nk bwk artis korea masuk tuh mahel!..well,mmg betul pon kan!..ade sape2 kpop fans yg berani cakap x?..meh tolong komen kt bwh n ckp retis korea mna yg dtg xyah bayar..=)..korg igt dorg tu baik mcm dlm variety shows ke nk dtg mesia buat show free..huk3..sudden appearance tu sume BERBAYAR okei BERBAYAR..

4th of ol-dah abes sebab knpa aku tak marah zed zaidi-shii..=P

TAPI,

kejayaan artis2 malaysia bergantung kpda seramai mana peminat2nya (kan?)..tapi peminat (rakyat malaysia) jugak ade pemikiran yang waras..ade sbb kenapa kpop mudah diterima walaupon bahasanya sepatah haram pon tak paham berbanding bahasa melayu yang memang 1malaysia guna (dan faham)..faktor bahasa bukan menyebab,jadi dah jdi tugas para artis utk pikir faktor ape yg menyebabkan kpop diterima..faktor rupa?mungkin,ia satu bonus tp bagi peminat mcm sya,as long as the song is nice,rupa buruk pon xde hal..(yeke?)..hahaha..well,jgn la buruk benor kan..hak3!..tp tu tak bermksd yg artis mesia kena tiru pemakaian n style dorg..tu mgkin buat kpop fans lg marah =(..bak kata kawan kpop saya, KUALITI ITU LAGI PENTING..LAGU BEST,ORANG PON SUKE DENGAR..=)

aku gak tak salahkan kpop fans klo dorg marah dgn statmen tuh...sebab?..
well,sbnrnya saya cume respek rakan2 kpop fans yg dah lama berkecipung dlm arena ni..adik2 yg bru nk berjinak2 (i'm saying some of them okei) kinda over-sensitive over things like this..i'm not saying that org2 veteran ni xsensitive tp some of us dah cukup umur utk fikir ape yg bagus and what not..some kids?nah~~..ppl like me insyaAllah still tahu nak bezakn hiburan n keutamaan..=)

pesanan penaja-kawan2,sahabat2 n rakan2 taulan,,jangan la cepat sgt melenting..walaupon perkara mcm ni amat menyakitkn telinga,tapi ape kata kita duduk dan berfikir sejenak..jangan main hentam je..rational is the word..=)..mungkin konsep 1H7W (1 husband and 7 wives) boley diapply dlm kpla..soklan mcm kenapa,mengapa,bagaimana,bila,dan blablabla amatlah membantu kita utk pikir dgn baik..okei!..sekian lesson utk arini..LOLXD

nota tumit : aku tengok folower blog zed ade around 3K,,lagi rmai tuu dr KimchiDrama (2K++)..ke rmai kpop fans folo dy sbb nak spy zed?hahahaha

p/s 1-zed zaidi betul tapi kenapa tak disuarakan semasa fenomena indon dtg menyerang dulu?oh mungkin ketika itu abang zed belom lagi diangkat jd presiden seniman..=)

p/s 2-mungkin abg zed kena lebih fokus pikir cra nk naikkan artis malaysia dr hentam kpop..kan?


p/s 3-mgkin kedua2 blh pihak (zed n kpop fans) kena tunjuk a bit of maturity (?)..i mean in the way of talking and the way of telling (?)..especially kpop fans laaa..nak marah tu tak salah pon tp ce pikir,lawan api dengan api,takke makin besar apinye..hmmm~

xbox-pas baca ni ape kate g amek wudhuk n solat..pastu doakan utk keselamatan saudara2 kita di Syria..=D

till then,bye,Assalamualaikum =D

6 comments:

husna said...

sokong~~!!
mmg rasa kelakar tgk situasi tu..huhu.. smua xmactured.. mcm y farah kata tu, kita kena tanya diri kita dulu..7w 1h.. benda y kita buat(minat kpop2,nk2 y taksub sgt tu) ni ad salah,n ad jgak benefit dia sikit2..so,xperlu la nk menegakkn bnda y basah sgt..sikit2 dahlah.. nk minat,minat jelah..org nk kata ape pun,biarkan,y pntg kita tau ap y kita buat. n then,sangat2 rugi duk bgaduh pasal hiburan..~~~!!!bnda hiburan xperlu prdebatan rasanya..mana2 hiburan,smua melalaikan..xkira kpop, jpop,mpop, ipop ke.. hahaha..

FarahinSabri said...

hehehe...ade gak org sokong..hahah..btol3..ade guidelinenye nk minat pon kan..huhu..
sume genre same je..xkire kpop,jpop,mpop,tpop bagai,,sume kena berpada2..bkan pop2 je,,tgk bola pon kalau tak reti nak berpada2,masalah gak..huk3

missnuyu... said...

for me, lantak la zed nak cakap ape. yelah, this thing ade pro n cons. and some ppl never look at the pro side. cuma tgk cons je. nak minat pada2 la. yg byk melenting tak tentu pasal kat zed ni byk adik2 or newbie kt kpop ni. yg veteran (veteran ke hahaha) cam kite take this things rationally. aku tak kisah sgt sbb JYJ or DBSK susah sangat nak datang malaysia! so, mereka tak termasuk dlm golongan yg di bayar mahal utk dtg sini. hehehe. time dbsk dtg msia dulu pon, kpop is not really big in msia. so not a big deal. but if dorang nak perang habis habisan kpop ni, kenapa tak dari zaman kpop tak femes lagi? ye dak? hehehe. just stating my opinion :) sorry ter berletiaq panjang ye ayin :D

K O R I E said...

budk2 yg bwh umo kt melesia ni pun mcm terover pulak minat artis kpop.

geli pulak tgok ;p

FarahinSabri said...

missnuyu - setuju!..haha..urm harap dorg xdatang free la kan..huk3..rse mcm 'rendah' je klo free..huk3..sory la klo sape2 trasa tp aku sbnrnye tak suke kpop wave nih..hmmm~..

korie-shii - yup2,,dan mostly dorg la yg lebih2..huk3

Anonymous said...

tak tahu nak ckp apa tapi dia ni penganjur ke?kalau nak marah organization lah